Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری صدا و سیما»
2024-04-29@14:21:51 GMT

تولید از شوره زار

تاریخ انتشار: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۶۲۴۹۹۳

‍‍‍‍‍‍

امید در شوره زار

نشانی لبهای تشنه زمین را از اهلش گرفتم، لرزش ترک های زمین زیر پایم می گفت نزدیک شدیم، ترکهایی که سخت با پای رهگذران عجین می شود؛ شوره زار رنگ و روی گرفت و آفتاب هر چه بالاتر می آمد شوره زار بیشتر حال خوشی نشان می داد.         

زیر نور خورشید یاقوتهای زرد می درخشند و در انعکاس یکدیگر خط طلایی افق را تشکیل می دهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دانه های گندم، در جدال با دانه های سپید نمک سربلند بیرون آمده اند.          

باد گرمی که می وزد؛ از مشکلات این نمکزار می گوید و از آفتاب سوزانی حکایت می کند در پهنای 6 هکتار شوره زار طلایی.        

صدایی از دور مرا از هم کلامی با زمین و دانه هایش بیرون می کشد کارشناس و خبره این کار است،مدیرعامل شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی، آمده تا از تولد این دانه های طلایی بگوید و اینکه داستان این زمین لب تشنه چیست؟ 

آغاز راه   

محمود شمیلی در حالی که دستی بر خوشه های زرد گندم کشید می گوید: کشت در مزارع نیشکر باعث برداشت آب از رودخانه کارون می شود آبی که بنظر بعد از استفاده در مزارع هدر می رود و زهاب نیشکر می شود؛ و برای اهالی محیط زیست دغدغه ای شد.

می گفت: آب کم شده و زمینها بدلیل شوری تبدیل به برهوت، باید فکری می کردیم این بود که در جدید ترین قدم برای استفاده بهینه از زهاب نیشکر، در سایر کشت ها، پروژه تحقیقاتی را از دوسال پیش آغاز کردیم، طرحی برای تولید بذری مقاوم در برابر شوری آب با هدفی مشخص.              

 

خلاصه با توجه به (EC) یا شوری آب که هر روز در رودخانه کارون و زهابهای نیشکر اندازه گیری و کنترل می شد به این نتیجه رسیدیم که می توان با اصلاح ژنیتیک بذر ها، رقمی را بدست آورد که در برابر شوری آب مقاوم باشد و محصول خوب دهد.

به سراغ ظهیری نیا سرپرست آزمایشگاه این پروژه رفتم؛ می گفت: در محیط آزمایشگاهی رقمِ گندمِ اصلاح شده چمران را در سه موقعیت متفاوت کشت و سپس آبیاری کردیم. 

نخست رقم چمران با آب کارون،  دوم رقم چمران با مخلوطی از آب کارون و زهاب نیشکر و سوم رقم چمران با زهاب نیشکر

ظهیری نیا افزود: دو محصول دیگر یعنی جو و پنبه نیز با همین آبیاری شرایط آزمایشگاهی را تجربه کردند.

اجرایی شدن طرح تولید بذر مقاوم در برابر شوری 

نتایج به دست آمده آنها را مجاب کرد که زمان آن فرا رسیده تا رقمهای بدست آمده گندم، جو و پنبه در آزمایشگاه وارد زمینهای واقعی و کشت در سطح بیشتر شود.

مدیر مطالعات کاربردی این مجموعه میگوید: در جدید ترین دستاوردهای استفاده بهینه از زهاب نیشکر، زمینه بهره مندی از آن در کشت پنبه، جو، گندم، نخیلات و پرورش آبزیان فراهم شده است بنابراین در سطح 6 هکتار از زمینها، گندم کشت شد و سه محصول دیگر یعنی جو در 3 هکتار، پنبه در یک هکتار کشت شد. 

علی محمدی افزود: فصل کشت با مراقبتهای ویژه به اتمام رسید و گندم حاصل از تحقیقات به بار نشست و رویش بذرها در زمین و آب شور همه را شگفت زده کرد، به طوری که در حالت عادی و با شرایط گرد و غبار در زمینهای جنوب استان از هر هکتار 3 تن گندم شد.

به گفته آقای حواسی مهندس خاک و کشاورزی نتایج نشان می دهد در این کشتها تفاوت معناداری میان تیمار آبیاری با آب کارون و زهاب وجود ندارد.

مراقبتهای ویژه به اتمام رسید و جو حاصل از تحقیقات به بار نشست در حالت عادی که از هر هکتار 2 تا 2 و نیم  تن جو برداشت می شود؛ در این طرح تحقیقاتی که البته با زهاب و در آب شور کشت شد از هر هکتار 2 تن و 300 کیلوگرم جو برداشت شد.   

نمودارها و آمارها نشان می دهد جو در جدال زندگی با شوره زار موفق تر بوده است. 

این موفقیتها مدیر عامل صنایع نیشکر میرزا کوچک خان را مجاب کرد تا در فصل کشت؛ گندم و جوی بیشتری کشت کند، و کشت در شوره زار را به 10 هزار هکتار برساند.

ستار شکیبا افزود: هنوز زمان برداشت کتان و پنبه فرا نرسید؛ اما از آنجایی که پنبه بومی؛ محصول گرمسیر است و در سالهای دور در خوزستان کشت می شد امیدواریم محصول خوبی از آن برداشت شود.

بهره گیری از زهابهای باقی مانده برای پرورش ماهی و میگو  

اما کار به همین جا ختم نمی شود محمود شمیلی استفاده از آب باقی مانده برای پرورش ماهی را نیز ادامه این طرح خواند و خاطر نشان کرد: در فاز نخست سه حوضچه به مساحت 50 هکتار برای پرورش ماهی در این مجموعه تحقیقاتی در نظر گرفته شد.

قرار است ده هزار و 115 قطعه بچه ماهی از انواع ماهیا کپور، ماهی سفید، قزل و بیگ هِد در این حوضچه ها رها سازی شود.

 

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی دانلود  چشم انداز طرح

رییس شرکت توسعه نیشکر خوزستان چشم انداز این طرح را اینگونه توصیف کرد که با توجه به سرریز شدن پسابهای نیشکر در تالاب ناصری، امیدواریم با پیشرفت طرح دیگر هیچ پسابی وارد تالاب ناصری نشود، برای 2 هزار نفر شغل ایجاد شود و در نهایت با آبیاری و تثبیت کانونهای گردوغبار استان، 35 هزار هکتار سرزمین سبز ایجاد شود.

محمود شمیلی با یادآوری اهمیت بهره وری پسابهای کشاورزی خاطر نشان کرد: امیدواریم برای گذر از خشکسالی و شرایط کنونی، طرح توسعه کاشت نخیلات با استفاده از زهاب نیشکر مورد توجه قرار گیرد.

نویسنده: خدیجه تقیان 

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دانلود

 

منبع: خبرگزاری صدا و سیما

کلیدواژه: گزارش مکتوب گندم آب شور نیشکر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iribnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری صدا و سیما» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۶۲۴۹۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشت کلزا در ۳۲۷۰ هکتار از اراضی آذربایجان شرقی

رحیم زاده با بیان اینکه کشت پاییزه کلزا در آذربایجان شرقی از ۲۰ شهریور آغاز می شود و تا نیمه اول مهر ماه ادامه خواهد داشت گفت: کلزا محصولی راهبردی است که کشت آن به صورت قراردادی در استان انجام می‌شود. 

وی افزود: پیش بینی می‌شود از کشت پاییزه امسال حدود ۵۶۰۰ تن کلزا برداشت شود. 

عباسی رئیس جهادکشاورزی جلفا گفت: یکی از طرح‌های حمایتی دولت در بخش کشاورزی توسعه کشت دانه روغنی کلزاست و کشت این محصول به سبب بهره‌وری بیشتر، رشد در فصل بارش باران، نیاز کمتر به آبیاری و خرید تضمینی آن در چند سال اخیر مورد توجه کشاورزان قرار گرفته است.

 وی افزود: کشت بیش از ۸۵ هکتار دانه روغنی کلزا در مزارع شهرستان جلفا که در این فصل به مرحله گلدهی رسیده علاوه بر جلوه طلایی و طبیعت بی‌نظیر منطقه بر حاصلخیزی و بهره‌وری مزارع شهرستان نیز افزوده است. 

عباسی با بیان اینکه دانه روغنی کلزا که هر سال در اواسط شهریور کشت می‌شود و برداشت آن خرداد سال بعد صورت می‌گیرد گفت: در سال زراعی امسال در ۸۵ هکتار از اراضی زراعی شهرستان دانه روغنی کلزا کشت شده و با توجه به مطلوب بودن مزارع کلزا پیش بینی می‌شود امسال شاهد برداشت بیش از ۴ تن محصول در هر هکتار از مزارع شهرستان باشیم.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه مزارع گندم برای بهره‌وری بیشتر نیاز به تناوب کشت دارند از مدت‌ها قبل کشاورزان به دنبال کشت جایگزینی بودند که بتواند از زمین بهره مناسبی بگیرند و از این رو برای تولید پایدار گندم کشت دانه روغنی کلزا توصیه می‌شود زیرا این محصول در تناوب کشت با گندم سبب تقویت خاک، کاهش آفات و بیماری‌ها، استفاده بهینه از آب و در نهایت افزایش تولید گندم می‌شود.

باشگاه خبرنگاران جوان آذربایجان شرقی تبریز

دیگر خبرها

  • کشت کلزا در ۳۲۷۰ هکتار از اراضی آذربایجان شرقی
  • خرید بیش از ۱۲ هزار تن گندم در خرمشهر
  • ۴۰ هزار تن گندم در استان بوشهر برداشت می‌شود
  • برداشت ۱۵ هزار تن گندم از مزارع استان بوشهر
  • پیش بینی تولید بیش از ۸۰۰۰۰ تن محصول گندم از شهر خوشه‌های طلایی
  • سمپاشی بیش از ۲۳۰ هزار هکتار مزارع کردستان علیه سن غلات
  • هشدار به کشاورزان برای مبارزه با آفت سن گندم
  • جهش تولید در ۶۰ هزار هکتار اراضی دیم چهارمحال و بختیاری
  • خسارت خشکسالی به ۱۴۰ هزار هکتار محصول گندم بوشهر
  • امیدی که در «هفت‌تپه» زنده شد